Waterontkalking is een proces dat wordt gebruikt om de effecten van hard water te verminderen. Het zet het harde water niet noodzakelijkerwijs om in zacht water, maar vermindert wel de effecten ervan. Studies hebben aangetoond dat wanneer de gesuspendeerde minerale deeltjes die in het water beschikbaar zijn, worden geladen, ze hun structuur veranderen van kubisch naar cirkelvormig. Dit voorkomt dat de mineralen kalkafzettingen vormen, wat het belangrijkste nadeel is van hard water.

Hoe het werkt

Er zijn veel minerale componenten gesuspendeerd in hard water. Het waterontkalkingssysteem gebruikt een magnetisch veld om het water op te laden. Het magnetische veld dat door de ontkalker wordt gevormd, laadt deze deeltjes ook op. Als gevolg daarvan vormen ze clusters en wordt voorkomen dat ze kalkafzettingen vormen. Het laden van water zorgt ervoor dat deze deeltjes in het water blijven hangen en verlaagt ook de oppervlaktespanning, wat ook helpt bij het voorkomen van kalkaanslag.

De effecten van deze mineralen zijn erg slecht voor de metalen oppervlakken van de pijpen, gootstenen, wasmachines en schalen. Omdat ze de leidingen verstoppen, verliezen apparaten hun efficiëntie en wordt wassen moeilijk. Mensen die in dergelijke gebieden wonen waar ze hard water moeten gebruiken, worden voortdurend geconfronteerd met dergelijke problemen.

Waterontharders versus waterontkalking

Op de markt zijn er twee veel voorkomende soorten systemen beschikbaar om hard water te behandelen. De ene is de meest voorkomende waterontharder en de andere is het waterontkalkingssysteem. Het verschil tussen de twee is dat de waterontharder de chemische samenstelling van het water verandert, terwijl de waterontkalker het water oplaadt en de effecten van gesuspendeerde mineralen vermindert.

Verschillende soorten ontkalkers die op de markt verkrijgbaar zijn, werken volgens het principe van het vullen van het water. Ze zijn eenvoudig te installeren en veel goedkoper dan waterontharders. Een waterontkalker kan zonder leiding op de buis worden geïnstalleerd. Er zijn geen onderhoudsproblemen en geen bedrijfskosten. Het belangrijkste voordeel van de ontkalker is dat deze geen zout aan het water toevoegt, zoals waterontharders. Daarom kunnen mensen die geen zout in hun water willen, dit systeem gebruiken.

 


Waterontkalking niet altijd de beste oplossing

Verschillende onderzoeken die werden uitgevoerd om de resultaten van de waterontkalker te onderzoeken, gaven gemengde resultaten weer. Omdat het harde water niet in zacht water verandert, is het bovendien geen complete oplossing. De beslissing om een ​​waterontharder of ontkalker te kopen, hangt volledig af van uw keuze. Als het water niet erg hard is, is het beter om een ​​waterontkalker te gebruiken, maar als het erg hard is, is een waterontharder de betere keuze.

Over een langere periode van gebruik hebben waterontkalkers aangetoond nuttig te zijn bij het verwijderen van afzettingen op oudere schaal van waterleidingen en wanden van wateropslagtanks. De wetenschappelijke reden hiervoor wordt gegeven door te beweren dat de geladen deeltjes een deel van hun energie overbrengen naar de reeds gemaakte schalen, waardoor ze langzaam worden afgebroken. Dit bewijst dat waterontkalking een positief effect kan hebben op de leidingen en de algehele waterkwaliteit